Starosta Hanisky pri Prešove chce proti rozvodnenej Toryse hrádzu

05.08.2004 Celý región

Jedine hrádza pri ľavom brehu po toku rieky Torysa v intraviláne obce Haniska pri Prešove môže zabrániť podobnej záplave, aká obec postihla v piatok popoludn...
Jedine hrádza pri ľavom brehu po toku rieky Torysa v intraviláne obce Haniska pri Prešove môže zabrániť podobnej záplave, aká obec postihla v piatok popoludní 30. júla. Starosta obce Ladislav Jambrich pre tento zámer podnikol ešte pred povodňou niekoľko krokov a je ochotný s ďalšími kompetentnými vypracovať projekt na získanie zdrojov z Európskej únie s podporou vlády SR.

Voda sa dostala dovedna do 98 rodinných domov s 361 obyvateľmi, pričom dedina má dovedna 560 občanov. Najhoršie dopadli tí, ktorých domy sú na dolnom južnom konci dediny. Jedným z problémov je podľa Jambricha aj fakt, že za dedinou je cez Torysu most, no s malým priepustom. Nedovolil vode rýchlejšie odtekať, naopak hromadila sa v obci.
V stredu 4. augusta v postihnutých domoch čerpali vodu z pivnice, ľudia v domoch čistili zatopené priestory. \"Už sme vyviezli pätnásť kontajnerov rôzneho odpadu, čo ľudia nazhromaždili, \" povedal Jambrich. Ako starosta neprežil prvú povodeň, a tak už zo skúseností vraví, že viac sa na všetko sťažujú tí, ktorí mali päť centimetrov vody, ako občania, ktorí mali zaliate všetky spodné priestory.
Sám za tých pár dní schudol tak, že si môže opasok utiahnuť o dve dierky ďalej, pritom k chudším patril aj pred tým. Nesťažuje si však. \"Veľmi som vďačný svojim kolegom starostom z Červenice, Mirkoviec, Tuhrinej, Ruskej Novej Vsi, ktorí hneď v piatok poslali k nám dovedna 42 dobrovoľných hasičov a nič za to okrem preplatenia benzínu či nafty nechcú, \" povedal. V utorok 3. augusta prevzal od hypermarketu Tesco v Prešove dar - čistiace prostriedky za päť tisíc korún.
Vyrovnaná so situáciou je 65-ročná Margita Palková. V dome v najkritickejšom mieste obce býva vyše 30 rokov. Krušné chvíle z povodne komentovala slovami: \"Si myslím, že je to sen, spomienky sú také veľmi zlé. \" A na otázku, kde až voda v dome siahala, odpovedala: \"No meter osemdesiat určite, lebo ja mám meter päťdesiatšesť a ja som si nemohla dovoliť ísť tam. \" Voda poničila v pivničných priestoroch čo sa dalo, a tak od nedele nič nerobí, len s celou rodinou čistí a čistí. Teraz čaká na zástupcov poisťovne a verí, že dobre pochodí. Povzdychla si však, že kto jej preplatí to, koľko vody načerpala na čistenie a koľko elektriny spálili, veď len čerpadlo ide súvisle deň a noc.

(jj)
 

Vyberte región

mark